subota, 15. veljače 2014.

GSM: Zašto mi mobitel "troši" kune?

Zašto mi mobitel "troši" kune?
Prvo moram napomenuti da je ovaj članak pisan dosta pojednostavljenim izrazima kako bi bio što jednostavniji ljudima koji nisu tehničke struke i nemaju baš iskustva s tehničkim izrazima.
Kupili ste novi smartphone (dalje ćemo ga zvati "mobitel"), ispod čekića, uključili ga, malo tipkate po njemu, gledate trenutno vrijeme i temperaturu (iako se to može saznati i jednostavnim izlaskom na balkon :-) i baš kad ste mislili nazvati najboljeg prijatelja/prijateljicu, mobitel Vam javlja da na računu imate otprilike 0.15kn što je nedovoljno za bilo što.

Ili drugi scenarij: kupili ste novi mobitel, malo tipkali po njemu, niste "išli na internet", ostavili ste ga sa strane i par sati kasnije kad ste htjeli ostvariti poziv ili poslati poruku, kune su "misteriozno" nestale s računa (pretpostavljamo da nemate pretplatu).

Što se desilo? Ključni pojam u svemu je "podatkovni promet" ili "cellular data", (ovisno o proizvođaču mobitela i verziji softvera, ovo se može zvati i nekako drugačije). Prvo što morate znati je to da je operateru čiji uređaj ste kupili cilj čim više zaraditi na vama, nije im cilj da budete sretni i stalno se smijete kako sugeriraju njihove brojne stereotipne reklame, već im je cilj da dobiju čim više vaših kuna. Jedna od "sitnica" koja pomaže u tome je automatski uključen podatkovni promet na novom mobitelu. Neću ulaziti previše u tehničke detalje jer to nije tema ovog članka. Uglavnom, svi smartfone uređaji imaju "želju" da se stalno i za sve spajaju na Internet, bilo da se žele nadograditi najnovijom verzijom softvera, bilo da se jave proizvođaču i još radi hrpe drugih sitnica. Također i većina programa koji su instalirani na uređaju žele "malo na net", jedni da bi se nadogradili, drugi bi nešto prebacili negdje, treći bi dohvatili najnovije podatke s neta... Treba napomenuti da većina tih programa ne obavještava korisnika kad će se spojiti na net već to radi neprimjetno u pozadini. Klasični primjer su "widgeti" za prognozu vremena, programčići koje si stavite na ekran i koji u realnom vremenu prikazuju temperaturu, vlažnost, vjetar i slično. Taj program to ne radi nekakvim čudom, već se spaja na net, na svoj server s kojega dohvaća podatke. Postoji još masa sličnih programa koji rade na sličnom principu. Ako igrate nekakve igrice one također nevidljivo u pozadini mogu biti spojene na Internet. Od aplikacija koje imaju vidljivo spajanje na internet možemo spomenuti npr. YouTube ili Web preglednik.

I sve je to u redu, jer čemu smartphone ako ćete ga imati samo za razgovore i SMS, za to je dobar i stari Siemens C35. Problem je u tome što za sve to trebate u tarifi koju imate, na kartici imati uključen (plaćen) podatkovni promet. Nekakav standard bi trebao biti 1GB mjesečnog prometa. Kad imate kupljen podatkovni promet onda će Vam se smartphone na Internet spajati preko njega i MB (megabajt) prenesenih podataka je jeftiniji. Sad se vraćamo na početak s pitanjem zašto mi je mobitel pojeo kune. Prvo trebate znati imate li u svojoj tarifi uključen podatkovni paket. Ako nemate onda će Vam se smartphone spajati na Internet preko GSM signala a to je višestruko skuplje nego preko podatkovne tarife. U tom slučaju preporučam da vam prvo što ćete napraviti s mobitelom nakon što ga raspakirate i uključite bude isključivanje mogućnosti spajanja na Internet (isključivanje podatkovnog prometa) dok ne kupite neku od podatkovnih tarifa koju nudi Vaš operater čiju SIM karticu koristite.

Ako imate podatkovnu tarifu, a smartphone Vam je "prebrzo" potroši, onda morate razmisliti o tome što radite sa smartphoneom, odnosno možda malo predugo visite na njemu. Također provjerite koje od aplikacija imate instalirane na njemu i što pojedina aplikacija radi. Već sam spomenuo razne vremenske programe, oni će se svako malo spajati na Internet, pa recimo možete imati nešto što stalno prima najnovije vijesti, tečaj, vijesti iz kladionica i hrpu drugih programa, svaki od njih uzima svoj dio kolača. Ako kod kuće imate "klasičan" adsl preko žice, svakako preporučam da u routeru uključite bežičnu mrežu i da se povežete smartphoneom na to i da onda za spajanje na Internet koristite bežičnu mrežu. Mobitel se prvo spaja na bežičnu mrežu i preko nje ide na Internet, a ako nema bežične mreže onda će se spajati preko signala od mobitela. Naravno, ovo je moguće samo u krugu kuće dokle seže signal s routera.

Preporučam jedan dobar program kojim možete pratiti količinu MB koje trošite:
Google Play (Android): Traffic Monitor+ & 3G/4G Speed
AppStore (IOS): Traffic Monitor - Mobile Speed Test & Usage Widget
 
Program osim samog nadzora prometa ima i opciju isključivanja podatkovnog prometa kad pređete određenu razinu koju možete samo odrediti, a opet ovisno o količini plaćenog prometa u podatkovnoj tarifi. Npr. ako imate 1GB prometa, podesite isključivanje na 950MB.
Kako isključiti/uključiti podatkovni promet (pojednostavljeno rečeno, mogućnost spajanja mobitela na Internet)? Ovo nije baš jednostavno reći jer ovisi o modelu mobitela kao i o verziji softvera u njemu.

Za iPhone IOS v 6.x: Settings - General - Mobile Data - ON ili OFF. Tu možete pročitati da će isključivanjem "Mobile data" sav promet prema Internetu biti preusmjeren na Wi-Fi što smo već prije spomenuli.
Za iPhone dobre upute možete pronaći na linku (engleski):
http://support.apple.com/kb/ht4146

Na Samsung S3 (Android) se to zove "Use packet data". Pokrenite Applications - Settings - More - Mobile Networks - Use packed data.

Najjednostavnije je u Google upisati "how to disable cellular data on *model vašeg mobitela*".

Cijene i opcije za podatkovne tarife potražite na web stranicama operatera čiju SIM karticu koristite!

Komentari na tekst su dobrodošli!

Napomena: ovaj tekst je informativnog karaktera i svatko mora sam znati što radi i podešava, ako ne znate onda bolje da pozovete nekog tko ima više iskustva s takvim stvarima, ne preuzimam nikakvu odgovornost za eventualne probleme ili nastale troškove!!


Ocijenite ovaj članak:


3 komentara :

  1. Ov za data je *****napisi, imal i ja tako upit učiniti da bi bilo, glavi dobar i ucenik napisao je super text,
    Svi dobri pozdravim iz US,Kalifornijski,
    Upra sad to piše pri spavanju otiči
    Supra ste, ja se vrati za mjesec u HR, oprost na gramarika moja ja koristi SWIFTKEY internet tipka koja za 'nauka govor rjesaava i pisa tu.
    Puni pozdrav! Super naucno napisan! ******
    By od Claudia

    OdgovoriIzbriši
  2. Ov za data je *****napisi, imal i ja tako upit učiniti da bi bilo, glavi dobar i ucenik napisao je super text,
    Svi dobri pozdravim iz US,Kalifornijski,
    Upra sad to piše pri spavanju otiči
    Supra ste, ja se vrati za mjesec u HR, oprost na gramarika moja ja koristi SWIFTKEY internet tipka koja za 'nauka govor rjesaava i pisa tu.
    Puni pozdrav! Super naucno napisan! ******
    By od Claudia

    OdgovoriIzbriši

Designed By