petak, 2. siječnja 2015.

Foto serija, br.3: Kako radi DSLR fotoaparat?

Pokušati ću pojednostaviti do maksimuma sve pojmove o kojima pričam jer za dobru fotografiju nije baš nužno u detalje znati što se točno dešava unutar fotoaparata, ali svakako može pomoći kod razumijevanja kakav utjecaj ima pojedina njegova komponenta.

DSLR je kratica za "Digital single-lens reflex". To je digitalni fotoaparat bez filma, koji u sebi ima ogledalo i pentaprizmu preko kojih vidimo sliku u tražilu.



Dva glavna dijela DSLR fotoaparata su tijelo i objektiv. Objektiv je ova cijev naprijed sa staklima i ima ih dosta vrsta, a najgrublja podjela je na širokokutne i teleobjektive. Članak o objektivima je u pripremi pa ću tamo napraviti detaljniju podjelu i opise. Objektiv je odvojiv od tijela fotoaparata kako bi na tijelo mogli stavljati razne objektive ovisno o potrebi.

Tijelo fotoaparata je ovaj dio iza na koji je pričvrščen objektiv, odnosno dio koji držite u ruci i koji prislanjate uz lice. Na tijelu fotoaparata imamo dosta gumba i koječega još s čime podešavamo postavke fotoaparata.

OPTIČKO TRAŽILO (wiefinder) je onaj mali dio sa staklom sa stražnje strane fotoaparata gore na vrhu na koji prislanjate oko i kroz što gledate.

S gornje desne strane fotoaparata je OKIDAČ, tj. gumb koji pritisnete da biste okinuli fotografiju.

Ako s fotoaparata skinemo objektiv i pogledamo u "rupu" na tijelu, prvo (i jedino) ćemo vidjeti nekakvo ogledalo.



Ogledalo ne služi da fotograf popravi frizuru. Nakošeno je kako bi zraka svjetlosti koja kroz objektiv padne na njega, pod 45 stupnjeva skrenula prema gore gdje dolazi na pentaprizmu (komad stakla s 5 uglova) unutar koje se vrti tako dugo dok se ne izvrti da može krenuti prema optičkom tražilu. Da gore nema te pentaprizme nego recimo samo obično ogledalo tada bi na optičkom tražilu imali obrnutu sliku.

Iza ogledala se nalazi ZATVARAČ, a iza zatvarača SENZOR. Zatvarač je jako bitan jer veličina njegovog otvora i brzina otvaranja definira koliko svjetlosti će pasti na senzor koji je iza njega. Senzor pretvara svjetlost koja je došla do njega u sliku. Odnosno, to radi elektronika koja je unutar fotoaparata i koja iz podataka koje dobije od senzora na memorijsku karticu zapisuje elektronički dokument, tj. sliku. Zatvarač je najlakše shvatiti kao neki kružni poklopac kojem se može definirati kolika rupa će se otvoriti u sredini te kako brzo kad pritisnemo okidač. Jasno je da veća rupa i duže vrijeme otvorenosti puštaju više svjetlosti na senzor pa će slika biti svjetlija i obrnuto. Ta dva parametra utječu na još nekoliko parametara slike i o njima ćemo u nekom od sljedećih članaka.

Ukratko: svjetlost kroz objektiv i njegove leće prvo pada na koso ogledalo koje "prebacuje" sliku gore kroz optičku pentaprizmu na optičko tražilo. Kad smo zadovoljni s kadrom koji želimo snimiti, pritisnemo okidač, ogledalo se diže i više "ne smeta" svjetlosti koja tada prolazi kroz zatvarač koji se otvorio brzinom i otvorom koji smo definirali postavkama i svjetlost pada na senzor koji nekakvom čarolijom tu svjetlost pretvara u elektronički oblik koji se onda zapisuje na memorijsku karticu. U tom kratkom trenutku okidanja ne vidimo  sliku u optičkom tražilu jer je ogledalo podignuto pa ne prenosi sliku na pentaprizmu. Kad se to obavi sve se vraća u početni polažaj, ogledalo se spušta i zatvarač zatvara. Kad se ogledalo diže i otvara zatvarač, čuje se onaj predivni zvuk "škljocanja" DSLR-a.



Moderni DSLR aparati imaju opciju "Live View" kojom možete sliku umjesto kroz tražilo, vidjeti na ekranu fotoaparata. Kad izaberemo tu opciju u postavkama (obično nekakvim prekidačem na tijelu fotoaparata) tada se ogledalo diže i ostaje u tom položaju a otvara se i zatvarač i ostaje otvoren sve dok se Live View ne isključi. Tako svjetlost cijelo vrijeme pada direktno na senzor koji onda, opet nekom magijom, tu svjetlost pretvara u sliku na ekranu. Kad pritisnemo okidač tada se slika koja je na ekranu sprema na memorijsku karticu. U Live View modu ne možemo vidjeti sliku na optičkom tražilu.
Preporučam da koristite tražilo jer u tom "modu" aparat sve radi brže.  Brže fokusira te ima još neke bolje parametre koji sad neću spominjati jer izlaze iz teme članka. Ne moram spominjati i da nije estetski ugodno vidjeti nekoga da kadrira DSLR-om a da mu nije prislonjen na oko i lice :-)

SLJEDEĆE: No.4: Čemu služi koja tipka na DSLR fotoaparatu?
PRETHODNO: No.2: Što je potrebno za dobru fotografiju?


Nema komentara :

Objavi komentar

Designed By